Bowiem gotowanie ujmuje mnóstwo składników odżywczych oraz witamin z jedzenia, nieuchronnie zaczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, jak rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
Spożywanie surowych potraw przyspiesza metabolizm. Trawienie surowej żywności zabiera trochę więcej energii, ale z powodu korzyści warto wybrać przynajmniej częściowo surową dietę.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, między innymi zdrowych oczu, wspieranie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu odpornościowego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest również produkowana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest pozyskiwana ze konsumowanych pokarmów. Witamina ta jest pozyskiwana przez skórę wystawioną na promienie słoneczne. Również poniektóre produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można też tą witaminę suplementować.
Dużo ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie niezbędne witaminy, co doprowadziło do boomu branży specyfików wielowitaminowych. Specyfiki wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niewątpliwie oczywistą korzyścią wypływającą z korzystania z tego typu preparatów jest komfort. O ileż łatwiej jest przyjąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie konieczne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych środków.